28 Ekim 2011 Cuma

Kişiye Özel Koku

(20 ekim nişantaşı postası için )


Belki de en güçlü tılsım olan kokuların insan üzerindeki etkileri tarihin en eski dönemlerinden beri biliniyor. Koku denilince hemen hemen hepinizin aklında bir fikir oluşmuştur. Her kokunun insanlar üzerinde yarattığı anlamlar farklı olduğu gibi hissettirdikleride farklıdır.
Bihter Türkan Ergül kişiye özel kokular hazırlayan, bu konuda çeşitli eğitimler veren bir koku uzmanı. Asıl mesleği sosyolog olan Türkan 15 yıldır kokular üzerinde çalışıyor. Nişantaşı’nda bulunan akademi merkezinde kişiye özel koku tasarımının yanında kişilere koku üzerine eğitimlerde veriyor.

15 yıldır kokularla ilgileniyorsunuz, biraz kendinizden bahseder misiniz? Nasıl başladı bu serüven ?
Ben aslında sosyoloğum, kokuların bilinçaltındaki etkisi üzerine çeşitli araştırmaları takip ederken kendimi bu işin içinde buldum. Kokuların insan üzerindeki etkileri, bu konuyu araştırırken beni çok etkiledi ve bunun üzerine çeşitli eğitimler almaya başladım. Daha sonra baktım ki dünyada kişiye özel koku tasarımları yapılıyor. Çünkü her insanın yaşam şekli,yaşı,mesleği farklı olduğundan koku seçimi de farklı olmalı mantığıyla bizde neden bu tarz eğitimler verilmesin dedim ve başladım.
İnsanların koku seçiminde neler etkilidir ?
Kişinin yaşı, mesleği, sağlık durumu onun koku seçiminde etkilidir. Çok beğendiğiniz baharatlı bir kokuyu 25 yaşında farklı görürken 40’lı yaşlarda size hissettirdikleri daha farklı olabilir. Bunun dışında kişi kendine özel kokuyu seçerken tok karnına olmamaya özen gösterilmelidir. Gün içerisinde bir koku almaya karar verdiysek en fazla 2 koku denemesi yapılması gerekir. Çünkü vücudun her bölgesi farklı bir koku salgıladığından sizi yanıltabilir.
Her kokunun farklı bir anlamı var dedikleri doğru mu ?
Bu kesinlikle çok doğru .Enteresan bir araştırmayla karşılaştım; aldatılan kadınların genellikle içinde yasemin kokusu olan parfümler seçtikleri saptanmış. Yasemin kokusu depresyona iyi geldiği bilinen bir kokudur. Bunun için her çiçeğin her kokunun farklı bir anlamı vardır. Burnunuz sizin neye ihtiyacınız olduğunu siz farkında olmadan belirleyip sizi yönlendiriyor zaten. Vücudumuzun zaman zaman tatlı,tuzluyu tercih etmesinin sebebi de budur. Mesala uyku sorunu yaşayan insanların çoğu yastıklarının altına lavanta kokusu koyar çünkü lavanta kişiyi rahatlatan bir kokudur. Kokulara anlamları bizde yüklüyoruz ,beynimize birçok şeyi koku ile kaydediyoruz. Bu yüzden psikolojide kokunun çok büyük yeri var ve bununla çeşitli tedavilerde yapılıyor.
Gelen müşterinizle seçilecek kokuya nasıl karar veriyorsunuz?
1 saatlik bir seans sonucu elde edilen datalar sonucunda maksimum 8 günlük bir çalışmayla kişiye özel kokuyu oluşturuyoruz. Elde ettiğimiz datalar kişiyi tanımladığı için bize yol gösteriyor. Oluşturulan kokuyu tabi ki müşteriye denetiyoruz istenirse üzerinde tekrar çalışmalar yapıyoruz. Ben koku seçimini gelinlik seçimine benzetiyorum. Nasıl ki bir gelinliği denemeden alamazsınız kokular da öyle,bizler kokuları sürmüyoruz giyiyoruz zaten.


Sizin eğitimlerinize erkeklerin ilgisi nasıl ?
Potansiyel müşterilerimin çoğu erkek diyebilirim. Annelerine,eşlerine ya da sevgililerine farklı bir hediye vermek isteyenler bizi tercih ediyor. Birlikte çalışma sonucunda çeşitli kokular yaratıp en uygun olanını hazırlıyoruz.70-80 çeşit tasarım şişemiz mevcut.İstenirse onlardan ya da farklı bir fikir varsa şişe tasarımınıda yapıp hediyemizi en güzel şekilde hazırlıyoruz. Kişi isterse kendi yarattığı kokuya istediği ismi verebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder