19 Eylül 2011 Pazartesi

Nişantaşılıya yıllardır hizmet eden lostra ustaları

 

 lostracı amcalar çok şeker ,hepsi semtte eskilerden;45 yıllık mazisi var çoğunun...ayakkabıyı arzu nesnesi olarak gören insanlar için hizmet verdiklerini belirttiler.Ama  hepside ''nerde o eski günler''demekten kendilerini alıkoyamadılar. 


 CEVATTİN USTA 

1970 yılından beri Güzelbahçe Sokak’ta müşterilerine lostra hizmeti veren bu küçük dükkan geçtiğimiz yıldan beri Cevattin BATTALOĞLUNA emanet. Doğma büyüme Nişantaşılı olan Cevattin Bey’e bu meslek babadan kalma. Ayakkabı tamir etmenin çok keyifli bir iş olduğunu dile getirirken bu mesleğin eskiden daha güzel olduğunu şu sözlerle vurguluyor; ‘ Eskiden bayramlarda 100-150 çift ayakkabı boyanırken şimdi 1 tane bile zor boyanıyor. Ayakkabı sektörünün her geçen büyümesi ve ucuza maledilen ayakkabıların çoğalmasıyla bu mesleğin giderek öldüğünü söylüyor. Cevattin Bey’e gelen taleplerin arasında en çok topuk tamirinin olduğunu ve müşterilerinin daha çok kadınlar olduğunu belirtiyor.




LEVENT LOSTRA

Türkiye’nin önde gelen lostra salonlarından olan levent lostra salonu İstanbul’da 8 şubesiyle müşterilerine hizmet veriyor. 1973 yılında ilk olarak Levent’te kurulmuş ve 7 yıldır Nişantaşı Valikonağı Caddesi’nde bulunan mağazada topuk tamirinden burun değişimine kadar birçok hizmet veriliyor. 8 şubenin genel koordinatörlüğünü yapan Atilla Ağacık , bu mesleğe arkadaşının yanında başladığını ve her geçen gün daha severek yaptığını söylüyor. Elit bir müşteri kitlesine sahip olduklarını belirten Ağacık en önemli şeyin müşteri memnuniyeti olduğunu belirtiyor.



TETİK LOSTRA

30 yıldır Ihlamur Yolu Can Apartmanı’nda bulunan bu dükkanı son 4 yıldır Recep Tetik işletiyor. Daha önce elektrik teknisyeni olan Tetik bu işe bir inat uğruna başladığını ve zamanla sevdiğini söylüyor. Uzun yıllar ayakkabı tamirciliği yapan Mustafa Yalvaç ile beraber lostra hizmeti veren bu dükkanın müşterileri daha çok kadınlar. Kadın müşterilerinin erkek müşterilere göre daha ayrıntıcı olmalarından dolayı daha zor olduklarını belirtiyorlar. Tetik Lostra yeni ayakkabı tasarımı yapmaktan çok yenileme hizmeti veriyor. Dünyanın her yerinde bu mesleğin geçerli olduğunu ve bu mesleği yapmaktan çok mutlu olduklarını dile getirirken  ‘ Bizim için önemli olan müşteriye verilen zamana uyulmasıdır. Dakik olabilmek lostra işinde çok önemlidir’ diyorlar. .







JETSET

1984 yılında Almanya’dan kesin dönüş yapmalarıyla 1 sene sonra Nişantaşı’nda kuruldu. Bir senedir avukat Süreyya Ağaoğlu sokakta bulunan Jetset aslında 25 yıldır Nişantaşılı. Nişantaşı’nın bu iş için en iyi yer olduğu dile getiren mağaza sahibi Bülent Öklü ‘ tamir işi çok zevkli ama müşterinin ne istediğini bilmesi de çok önemli’ diyor. Renk değişimi, daraltma,burun ve topuk değişimi gibi hizmetler veren Jetset Avrupa’dan ithal makineler kullanarak müşterilerine en iyi hizmeti vermeyi hedefliyor. Almanya’da  da bu işi yapan Öklü ailesi baba mesleğini burada devam ettiriyor. Müşterilerinin sadece Nişantaşı’ndan olmadığını belirten Öklü bu meslekte eski canlılık olmadığını da sözlerine ekliyor. Birçok ünlü isme hizmet veren bu dükkan ‘farkımız kalitemiz ‘ diyerek kendisini öne çıkarıyor.



BAY EXPRESS

Mustafa Demirsöz 45 yıldır Nişantaşı’nda lostra hizmeti vererek baba mesleğini devam ettiriyor. İşini halen çok sevdiğini belirten Mustafa Demirsöz Nişantaşı insanının eskisi gibi olmadığından şikayetçi. Ayakkabı sektörünün hızla gelişmesiyle müşterilerin beklentilerinde de değişiklik olduğunu dile getiren Mustafa bey değişimi şu  şekilde ifade ediyor ; ‘ eskiden dükkanımda 5-6 kişi çalışırdı, adım atacak yer bulamazdık şimdi ise bir tek varım.Bende 40 yıllık müşterilerim için halen buradayım.’. Lostra işinin titizlik gerektiren bir iş olduğunu ve severek yapılması gerektiğini söylüyor.


UĞUR KUNDURA

1994 yılından beri Teşvikiye’de bulunan  Uğur Er bu mesleğe abisi sayesinde başlamış. 3 ay öncesine kadar farklı yerlerde çalışan uğur bey şimdi  kendi yerinde hizmet veriyor. Av.Süreyya Ağaoğlu Sokak’ta bulunan Uğur Kundura topuk tamiri, çanta tamiri, boyama gibi birçok hizmet sağlıyor. Uğur Er bu işi Nişantaşı’nda yaparak emeklerinin karşılığını aldıklarını belirtiyor. Semtte eski olması sebebiyle müşterilerini de yakından tanıyan Uğur Bey ‘müşteriye en güzel şekilde hitap edebilmek çok önemlidir ‘diyor. Ayakkabı tamiri işinin zor bir sanat olarak gördüğünü ve her zaman en iyiyi amaçladıklarını belirtiyor.


EMİN KUNDURA

1975 yılından beri Teşvikiye’de lostra işi yapan Emin  SAYAR bu yeteneğini birçoğundan farklı olarak dayısından almış. İlk olarak bebek ayakkabıları yapmakla başladığını zamanla geliştirdiğini belirten Emin bey  ‘Önceden kadın ayakkabıları yapmak lüks bir işti. Şimdi ise müşterilerimin çoğu kadınlar.’ diyor. Bu mesleğe gösterilen ilginin azaldığından şikayetçi olurken yetiştirmek için eleman bulamadıklarını belirtiyor. Ustalık belgesine sahip olan Emin SAYAR aynı zamanda birçok büyük firma ile de ortak çalışmalar yürüttüklerini söylüyor.Nişantaşı’nda bu mesleği severek icra ettiğini sık sık dile getirirken ‘bizim işimiz sanat işi ‘diyor. Emin Kundura;  boya yenileme, topuk değişimi, daraltma gibi çeşitli hizmetler veriyor.



ESER LOSTRA SALONU

Selahattin ACAR ,1986’dan beri Nişantaşı’nda müşterilerine lostra hizmeti veriyor. 2002’den beri ise Güzelbahçe sokakta bulunan Eser Lostra Salonu çanta,kemer tamiri,topuk değişimi gibi yenilemeye dair çeşitli hizmetler sunuyor. Büyük firmaların garantili üretim yapmasıyla mahalle esnafının işini azalttıklarını belirten Selahattin Acar da diğer meslektaşları gibi mesleğe duyulan ilginin azaldığından şikayetçi. Spor ayakkabı kullanımın kundura satışını büyük ölçüde azalttığını belirtirken  ‘ yeni ayakkabı tasarımı bitti.’ diyor. Eser Lostra Salonu olarak birçok büyük firmayla işbirliği içinde olup müşterilerine en iyi hizmeti vermeyi amaçladıklarını belirtiyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder